↑ Palaa Muuta tarinointia

Kesäasukkaan kynästä 2

Tiemassaaren kesätarina

 

Koulukaverukset, Kunto ja Onni, lepäilivät pihanurmikolla selällään. Onni huomasi aurinkoisella taivaalla liikkuvan pilvivanan. Vanan edessä erottui pian pieni tumma piste. Pojat seurasivat näkyä katseellaan ja Kunto arveli sen oleva lentokone, koska oli nähnyt sen ennenkin.
Onnia kiinnosti pilvivana, jonka kone jätti jälkeensä. Olisiko se pakokaasua, jota auton pakoputki tupruttaa joskus vai jotakin muuta?
Kunnon isä, Unto, selvitteli verkkojaan aitan seinustalla, joten pojat hihkaisivat kysymyksensä hänelle. Isä oli kuullut ilmiötä nimitettävän jättövanaksi, mutta neuvoi poikia pistäytymään naapurimökillä.
Lentokapteeni Torsti Kotka asusteli kesäisin naapurissa ja oli juuri ollut kokemassa verkkoja Unton kanssa. Pojat pinkaisivat kysymyksensä kanssa Torstin tykö, joka ahvenia suomustaessaan kertoi heille jättövanan synnystä.

Jättövana tai paremminkin tiivistymisjuova tai -vana, aloitti Torsti tarinansa, syntyy vesihöyrystä. Se on samanlainen tapahtuma, kun kylmällä ilmalla hengitys höyryää tai auton pakoputkesta tulee pakkasella vaaleaa ”savua”.
Vaikka ylhäällä n. 7-10 km korkeudessa ilmankosteus on erittäin pieni, niin pienikin kosteus riittää. Suihkumoottorista tulevan kuuman ilman (n.+500 C) sekoittuessa kylmään ulkoilmaan (n.-56 C) muodostuu vesihöyryä sopivissa olosuhteissa. Torsti mainitsi myös, että tiivistymisvanan esiintymistä voidaan ennustaa Applemanin kaavion avulla, kun olosuhteet tunnetaan. Hymyillen Torsti arveli, ettei tällä ”Apple-miehellä” liene mitään tekemistä nykyisten Apple-tuotteiden syntyyn.
Torsti selitti myös tiivistymisjuovien syntymisen lentokoneen siipien kärjistä, koneen laskeutuessa tai noustessa lentokentältä. Hän puhui termodynamiikasta ja adiabaattisesta ilmiöstä, mutta huomasi pian, ettei poikien ala-asteen oppimäärä oikein riittänyt käsittelemään asiaa. Vesihöyryä kaikki tyynni, Torsti kiteytti.
Hän kyseli vielä poikien kesälomasuunnitelmista. Uinti, sauna ja onki oli poikien vastaus. Torsti lupasi, että pojat voivat tulla kyselemään lentämiseen liittyvistä ilmiöistä aina kun ne alkavat askarruttamaan.
Tyytyväisinä kuulemaansa Kunto ja Onni kirmaisivat omiin leikkeihinsä; uimaan, saunaan ja ongelle.

 

Sakari Launonen
kesäasukas