↑ Palaa Yhdistykset

Maa- ja kotitalousnaiset

Tiemassaaren maa- ja kotitalousnaiset


Tiemassaaren maa- ja kotitalousnaiset-seura perustettiin vuonna 1947.
Seuran toiminta lopetettiin keväällä 2012.
MKnaiset40vjuhla
Seuran 40-vuotisjuhlakuva

 

Seuran toiminnasta

 

Viihtyisä ympäristö on tärkeä elämän laatutekijä. Tiemassaarelaiset ovat jo kauan kiinnittäneet huomiota pihojen hoitoon ja ympäristön siisteyteen. Tiemassaaren maa- ja kotitalousnaiset ovat määrätietoisesti tehneet työtä viihtyisän asuin- ja elinympäristönsä säilyttämiseksi ja arvokkaan kulttuuriperinnön siirtämiseksi tuleville sukupolville. Monitoimitalon pihan suunnittelu ja istutustyöt sekä jokavuotiset Tuottajamajan siivoustalkoot ovat olleet seuran ohjelmassa.
Seuran aloitteesta osallistuttiin vuonna 1997 valtakunnalliseen ”Suomen kaunein maitotie” -kilpailuun. Raati jakoi ensimmäisen sijan Yöveden Maitotien ja Nivalan kunnassa olevan Ypyä Junnon maitotien kesken. Maitotiekilpailu oli osa maatalouden ryhdistäytymistä ympäristöasioissa.
Maa- ja kotitalousnaiset ovat toteuttaneet Rantasalmen kansalaisopiston kanssa monia kursseja, kuten puutarhanhoito-, kuorolaulu-, kuvataide- ja lovileikkauskursseja. Lapset ovat olleet vanhempiensa mukana kursseilla. Tiemassaaren kyläjuhlassa maa- ja kotitalousnaiset ovat järjestäneet käsityönäyttelyitä.
Kuoroesiintymistä varten seuran naiset tilasivat suuren määrän kansallispukuja. Kun kudontapiirissä lisäksi kudottiin useita pukuja, on nyt lähes jokaisella tiemassaarelaisella naisella oma kansallispuku. Myös muutamilla isännillä on emäntien kutomat ja valmistamat kansallispuvut.

 

sekakuoro

 

Kuoron 10-v juhla 1.4.1990

Sekakuoron kanssa järjestettiin ensimmäinen kesäjuhla, josta nykyiset Tiemassaaren kesäjuhlat ovat alkaneet. Samat tahot kokosivat myös kesäasukkaat mukaan kesäjuhlan viettoon. Tämä on ollut esimerkkinä Rantasalmen kunnassa kehittyneelle kesäasukkaille järjestettävälle tiedotustoiminnalle ja kesäillan vietolle.

Tiemassaaren maa- ja kotitalousnaiset ovat kutoneet talkootyönä mekkokankaan ja alushamekankaan, jotka perustuvat 1800-luvun kangasmalleihin. Tarkoituksena on valmistaa rantasalmelainen kansanvaate, kun tutkimukset perinteisen savolaisen puvun mallista valmistuvat.

Seuran naiset ovat olleet järjestämässä ja muonittamassa talkootilaisuuksissa, matkailuryhmien vierailuissa ja lasten urheilukilpailuissa. Monitoimitalolle maatalousnaiset ovat hankkineet astiaston, ja osallistuneet pianon hankintaan. Maatalousnaisilla on ollut vuokrattavana 100-hengen kahviastiasto, mehulasit ja kahvinkeitin. Lisäksi vuokrattavana on kangaspuut, grilli ja puutarhasakset. Nyt seuran lopettamisen jälkeen vuokraustoimintaa jatkaa Tiemassaaren Kyläyhdistys ry.

 

johtokunta
voileipäkakkukurssi
Voileipäkurssilaisia 31.1.2009 Monitoimitilassa.

 

Siirappi-kermakakku
1 kahvikupillinen (kkp) siirappia
2 kananmunaa
1 kkp sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 tl soodaa
2 rkl voisulaa
2 kkp kermaviiliä ja/tai kermaa
3 kkp vehnäjauhoja
Munat ja sokeri vatkataan. Hieman vatkattu siirappi lisätään, ja vatkaamista jatketaan vielä vähän aikaa. Mausteet yhdisteään jauhoihin ja sooda kermaseokseen. Jauhot ja kerma lisätään vuorotellen taikinaan. Lopuksi lisätään voisula.
Paistetaan 200 asteessa noin 45 – 60 minuuttia.Reseptin laatija: Seija Lehtonen, puh. (015) 646 636.
Resepti on saanut maa- ja kotitalousnaisten palkinnon

 

Rantasalmelainen kansanvaate

 

Kansanperinnettä tutkiva Oiva Bagge on löytänyt Rantasalmen Joutsenmäen kylältä erään talon vintiltä hyvin säilyneet kangasnäytteet. Tiedot kankaiden kutojista olivat mallitilkkujen mukana.Sinisen pieniruutuisen mekkokankaan on kutonut Henriikka Neiglich Rantasalmen Joutsenmäen kylältä.  Alkuperäinen tilkku on vuodelta 1863.
Raidallisen alushamekankaan mallin arvioidaan olevan vuodelta 1870-1880. Mallin mukaan kankaan on kutonut Olga Pesonen.
Mallitilkkujen pohjalta Tiemassaaren maa- ja kotitalousnaiset ovat kutoneet Rantasalmen kansalaisopiston kudontapiirissä käsityöopettaja Lea Zengerin ohjauksessa kankaita talkootyönä. Selvitystyö jatkuu ja tarkoituksena on perinteitä noudattaen valmistaa rantasalmelainen kansanvaate.
Alakuvassa näkyy vanhan mallin mukaan kudottu huivi, jossa on palttinasidoksinen puuvillaloimi.
Yhteyshenkilöt ovat Pirjo Heinimö, puh. (015) 646 604 ja Anita Leskinen.

 

Alushamekangas
  Alushamekangas
Huivi
 Huivi