↑ Palaa Muuta tarinointia

Juha Leskinen: Tapahtui Osuuskauppa Lipposkassa.

Tapahtui Osuuskauppa Lipposkassa Rantasalmella 1990 luvulla.

 Oli joulu lähestymässä, kun Lipposkassa oli jokin ruokaesittely.  Esittelijä laitteli pieniä esittelyannoksia pieniin muovisiin kippoihin.  Jäin siihen seisoskelemaan ja juttelemaan tuttujen kanssa.  Sitten siihen maistiaistilaisuuteen tuli taukotilanne ja tämä esittelijärouva kysäisi minulta: ”Osaatko sanoa sen, että millä keinoin te miehet saatte meidät vaimot tekemään vuodesta toiseen monen päivän jouluruat ja joulusiivoukset tekemättä itse yhtään mitään ?”

”Saatanpa tietääkin !”

”No miten ?”

Sanotaan vain: ”Ei sen joulusiivouksen takia tarvitse vaivaa nähdä, kun meillä on ihan luonnostaan siistiä”

Ja vastaus tulee välittömästi: ”Jouluksi pitää olla siistiä, sehän kuuluu oleellisesti jouluun”

”No, jouluruokien takia ei tarvitse stressata.  Meillä on ihan tavallista ruokaa tarpeeksi, eikä kaikenlaisia laatikoita, paistia ja kinkkua tai kalkkunaa, eikä kaikenlaisia torttuja ja kakkuja tai muita pasteijoita ollenkaan tarvitse laittaa ja näiden asioiden takia itseään väsyttää”

Ja taas tulee vastaus: ”Nuo kaikki ja enemmänkin kuuluu jouluperinteeseen niin kuin jolulupuurokin ja sekahedelmäsoppa ja joulukaljakin.  On suorastaan  ennenkuulumatonta velttoilla ja jättää pitkäaikainen perinne syrjään”

Ja niin ne sitten joulusiivoukset ja jouluruat valmistuvat.  Mutta joulukuusi tosin pitää ihan itse käydä ja asettaa kuusi sille tarkoitettuun kuusenjalkaan.  Siinä ne kuusenkoristeetkin siivouksen lomassa tulee laitettua jouluperinneruokien tekijän tottunein käsin.

No sittenhän se joulu onkin valmis.  Eikä suurempia voimaponnisteluja tarvita.  Sitten on v’ähän vaikeampaa, jos sattuu olemaan kuusenhakureissulla lunta vähän reilummin.